Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Παγκόσμια κρίση και άνιση κατανομή του πλούτου

Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων έχει στην κατοχή του το 50% του παγκόσμιου πλούτου
Ένα διάγραμμα που παρουσιάζει την κατανομή του πλούτου στις ΗΠΑ, ενώ συγκρίνει την αντίληψη που έχουν οι πολίτες για την άνιση κατανομή σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Φυσικά δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως τα πράγματα είναι πανομοιότυπα και στις υπόλοιπες χώρες. Δείτε το βίντεο

- την ώρα που το δημόσιο χρέος είναι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου κοντά στο ύψος του Α.Ε.Π. τους, 
- την ώρα που τα ΜΜΕ καθημερινά μας βομβαρδίζουν με οικονομικά στοιχεία που "αποδεικνύουν" ότι η ανθρωπότητα βιώνει την μεγαλύτερη σύγχρονη οικονομική κρίση και ότι το σύστημα θα καταρρεύσει αν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν άμεσα μέτρα λιτότητας 


δείτε το παραπάνω βίντεο για την κατανομή του πλούτου στις Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής 

Επίσης λίγους μήνες πριν ανακοινώθηκε ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων κατέχει πλέον το 50% του παγκόσμιου πλούτου. 

Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Το κορυφαίο 1% πέρυσι είχε το 47,7% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου. Φέτος είναι ακόμη πιο ανεβασμένο: Φτάνει το 48,1%, αφήνοντας το υπόλοιπο 99% οριακά πάνω από το 50%. Σύμφωνα με την έκθεση της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Όξφαμ η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Μέχρι το 2016, το 1% θα κατέχει πλέον πλειοψηφικά… δικαιώματα επί του παγκόσμιου πλούτου, φτάνοντας το 50,28%! Μέχρι το 2020 θα έχει φτάσει το 54,32%!


Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της έκθεσης της Oxfam αναφέρουν ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων αύξησε τα εισοδήματα του σε 24 από τις 16 χώρες για τις οποίες κρατούνται στοιχεία από το 1980 έως το 2012. Παράλληλα, επτά στους δέκα από αυτούς ζούνε σε χώρες όπου η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια.


«Ανέκτησαν τα κέρδη τους οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο» που προσωρινά τα είχαν δει να μειώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, σημειώνει η Oxfam. Η έρευνα καταλήγει με συγκεκριμένα στοιχεία: Το πλουσιότερο 1% στην Κίνα, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα από το 1980.

Επίσης στις χώρες όπου φημίζονται για την ισότητα που παρέχουν στους κατοίκους, όπως για παράδειγμα η Σουηδία και η Νορβηγία, η έρευνα της ΜΚΟ έβγαλε τοπ συμπέρασμα ότι το μερίδιο των εισοδημάτων που πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50%.

Η Oxfam σπεύδει να διευκρινίσει και τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν οι κοινωνικές ανισότητες, αναφέροντας ότι η χρηματοπιστωτική απορρύθμιση, τα στρεβλά φορολογικά συστήματα και οι κανονισμοί που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή φταίνε γι αυτή την κατάσταση. Επίσης τα μέτρα λιτότητας, οι δυσμενείς για τις γυναίκες πολιτικές και η ιδιωτικοποίηση των εσόδων που προέρχονται από το πετρέλαιο και την εξόρυξη ορυκτών ενισχύουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Πηγές:
Wealth Inequality in America, Perception vs Reality
- Oxfam: Richest 1% will own more than all the rest by 2016
- BBC: Richest 1% to own more than rest of world, Oxfam says
- Gurdian: New Oxfam report says half of global wealth held by the 1%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου