Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Αυστραλία - Anti-graffiti συσκευή ειδοποιεί τις αρχές για βανδαλισμούς

Όλοι μας έχουμε μπει σε κάποιο τραίνο που μέσα και έξω έχει μουτζούρες που οι δημιουργοί τους τα αποκαλούν «graffiti» ή έχουμε δει χιλιάδες κτίρια να καλύπτονται με ακαλαίσθητες μουτζούρες. Τα graffiti αυτά μπορεί να στοιχίσουν στο κράτος πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο. Στην Αυστραλία μόνο πέρσι οι πολίτες κλήθηκαν να δώσουν από τους φόρους τους 34 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει ο καθαρισμός των μουτζουρωμένων τρένων. Γι αυτό το Υπουργείο Μεταφορών της Αυστραλίας αποφάσισε να εγκαταστήσει μια νέα συσκευή στα τραίνα προκειμένου να πιαστούν οι βάνδαλοι.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος ηλεκτρονικής «μύτης» που θα εγκατασταθεί στα προαστιακά τραίνα και όταν οι λεγόμενοι «tagger» ξεκινήσουν να βάφουν με το σπρέι ή μπογιά τους τοίχους του τραίνου, τότε η «μύτη» αντιλαμβάνεται την μυρωδιά και ξεκινά την καταγραφή του βανδαλισμού ενώ παράλληλα ειδοποιεί την αστυνομία.
Δεδομένου ότι στην Αυστραλία η αστυνομία συνηθίζει να περιπολεί στους σταθμούς τραίνων, δεν θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί στην επόμενη στάση όποιος το έκανε και να συλληφθεί.
Σύμφωνα με το CBC στην δοκιμαστική περίοδο, το νέο σύστημα φάνηκε να είναι αρκετά αποτελεσματικό, οι αρχές έχουν συλλάβει 30 άτομα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις αρχές τα tags στα τραίνα είναι από τα top παράπονα που κάνουν οι επιβάτες και κάθε μήνα από τα τραίνα του Σίδνεϊ αφαιρούνται 11.000 tags.
Εμείς ευχόμαστε να δούμε και στην χώρα μας κάτι αντίστοιχο.

Πηγή:
- Anti-graffiti συσκευή ειδοποιεί τις αρχές για βανδαλισμούς
http://techblog.gr/gadgets/anti-graffiti-device-alert-authorities-8392/

- 'Mousetrap' can detect when graffiti vandals are tagging trains
http://www.cbc.ca/news/technology/mousetrap-can-detect-when-graffiti-vandals-are-tagging-trains-1.3066838?cmp=rss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου