Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Network Rail: Επενδύοντας στην Σιδηροδρομική Τεχνολογία

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε τον Steve Yanni Διευθυντή της εταιρίας Network Rail (εταιρία που διαχειρίζεται την σιδηροδρομική υποδομή στην Αγγλία). Εξηγεί τη μεγάλη σημασία που δίνει η εταιρία του στην εκπαίδευση του προσωπικού της για να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις των σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Παράλληλα αναφέρεται και σε ένα πρόγραμμα εξοικείωσης σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κολεγίων με τη σιδηροδρομική τεχνολογία. Κάτι σαν ένα οδηγό επαγγελματικού προσανατολισμού της νεολαίας προκειμένου να καλλιεργήσει στους Άγγλους εφήβους το ενδιαφέρον τους για το σιδηρόδρομο προκειμένου κάποιοι από αυτούς να αποτελέσουν το μελλοντικό φυτώριο του προσωπικού που θα στελεχώσει τις υπηρεσίες της.

Την ίδια ώρα που στη χώρα μας μαθητές που μόλις ολοκλήρωσαν τη διετή τους μαθητεία στα Μηχανοστάσια και Εργοστάσια παράλληλα με την θεωρητική εκπαίδευσή τους  στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ αφέθηκαν να φύγουν χωρίς καμία προοπτική πρόσληψης. Την ίδια ώρα που στα συγκροτήματα αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα από ελλείψεις προσωπικού. Η αξιολόγησή τους από τα υπηρεσιακά όργανα έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν πραγματικά πολλά άξια νέα παιδιά που θα μπορούσαν να καλύψουν με επάρκεια κρίσιμα κενά.

Σύμφωνα όμως με ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ο υπουργός κος Κατρούγγαλος λέει απέκλεισε κατηγορηματικά νέες προσλήψεις. Τουλάχιστον για το 2015.

Αν σε μια εταιρία που απασχολούνται 200 άτομα προλάβουμε ακόμη έναν και έχουμε πλέον 201 υπαλλήλους σίγουρα μιλάμε για νέα πρόσληψη. Αν όμως στην εταιρία που εργάζονται 200 φύγουνε οι 100 στη σύνταξη σε μετατάξεις κλπ και αναπληρώσουμε τους 100 που έφυγαν με 50 νέους μαθητές η απλή λογική λέει ότι αυτοί οι 50 σίγουρα δεν μιλάμε για νέες προσλήψεις. Αλλά ποιος να βρεθεί να το εξηγήσει αυτό στον κο υπουργό και στην τρόικα. Απλά μασηματικά που λέει και μια διαφήμιση.

Δείτε (με λίγο ζήλεια με την καλή έννοια) το ενδιαφέρον της Network Rail  για τους νέους Βρετανούς και για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στη Βρετανία:

Η Network Rail  είναι μια απίστευτη εταιρία, που έχει επιπτώσεις στη δραστηριότητα σχεδόν κάθε ανθρώπου στη Βρετανία. Κάθε μέρα, κάθε τραίνο που πηγαίνει τους ανθρώπους στη δουλειά τους
κάθε εμπορευματοκιβώτιο που μεταφέρεται στο δίκτυο εξαρτάται από μας. Για να φτάσουν στον προορισμό τους είναι μια μεγάλη υπόθεση. Απασχολούμε περίπου 35.000 υπαλλήλους. Το αντικείμενό μας είναι η σιδηροδρομική τεχνολογία στην αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά πάντα χτίζοντας πάνω σε γνώση  που έχει αποκτηθεί σε περισσότερα από διακόσια χρόνια
από τότε που φτιάχτηκε ο πρώτος σιδηρόδρομος. Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι η εκπαίδευση.
Για το προσωπικό μας η εκπαίδευση είναι συνεχής. Έχουμε εκπαιδευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα
που μας βοηθούν να κρατήσουμε ένα ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Σαν μηχανικός πιστεύω με πάθος ότι η Network Rail  έχει την επιπλέον ευθύνη να στηρίξει την εκπαίδευση πέρα από το δικό της προσωπικό και στα σχολεία της Βρετανίας, και στα κολέγια,
να ενθαρρύνει την επόμενη γενιά να ασχοληθεί με τη σιδηροδρομική τεχνολογία, και να τους δείξουμε πως εφαρμόζεται στον πραγματικό κόσμο.
Πριν δυο χρόνια η Network Rail ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την Ακαδημία JCB στο Staffordshire. Στείλαμε μηχανικούς μας μέσα στις σχολικές αίθουσες για να διδάξουν τη σιδηροδρομική τεχνολογία σε καθημερινή βάση. Προσκαλέσαμε τους μαθητές στο δικό μας χώρο εργασίας για να δουν από πρώτο χέρι τη δουλειά μας και τους δείξαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία γιατί βγάλαμε την διαδικασία της μάθησης έξω από τα βιβλία και παρουσιάσαμε τη σύνδεση του εκπαιδευτικού προγράμματος με την πρακτική εφαρμογή του. Θέλουμε επεκτείνουμε αυτήν την επιτυχία και να την εξαπλώσουμε σε άλλες περιοχές σε κάθε σχολείο ή κολέγιο που θέλει να διδάξει σιδηροδρομική τεχνολογία.
Σαν απόδειξη της δέσμευσής μας για την εξασφάλιση του μέλλοντος της σιδηροδρομικής τεχνολογίας στη Βρετανία δημιουργήσαμε μια σειρά από πρωτοποριακά βίντεο που υποστηρίζουν τα σχέδια μαθήματος για να αξιοποιηθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή στα κολέγια που θέλουν να διδάξουν σιδηροδρομική . τεχνολογία. Τα βίντεο αυτά δίνουν μια εποπτική εικόνα
σε αυτό που κάνουμε και στο γιατί το κάνουμε και θα αποτελέσουν μια πλατφόρμα μάθησης.
Σαν μηχανικός πιστεύω με πάθος ότι  έχουμε την ευθύνη να στηρίξουμε την επόμενη γενιά μηχανικών στη Βρετανία, να στηρίζουμε τα ενδιαφέροντά τους, και να τους δώσουμε μαι ιδέα του πως είναι ο πραγματικός  κόσμος. Αισθάνομαι υπερήφανος για αυτό το πρόγραμμα. Ελπίζω να απολαύσετε τα βίντεο αυτά.
Στη σειρά αυτών των 15 θαυμάσιων εποπτικών βίντεο ήταν και αυτό μιας παλιότερής μας ανάρτησης που αναφερόταν στην τεχνολογία των σιδηροδρομικών αλλαγών - ψαλιδιών

Θα επανέλθουμε μεταφράζοντας (με ελληνικούς υπότιτλους) και τα υπόλοιπα αξιόλογα βίντεο της Network Rail.

Πηγή:
- Network Rail: Επενδύοντας στην Σιδηροδρομική Τεχνολογία (με ελληνικούς υπότιτλους)
https://www.youtube.com/watch?v=RKroqx79MMs


- Introduction - Network Rail engineering education (1 of 15)
https://www.youtube.com/watch?v=_bFNDtdo6Rc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου