Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ξεκινάει η κατασκευή σήραγγας 57km που θα ενώνει σιδηροδρομικά Την Λυών (Γαλλία) με το Τορίνο (Ιταλία)

Η κατασκευή της σήραγγας αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού στο Saint-Martin-la-Porte στη Γαλλία, οπότε και θα γίνει ηπρώτη δοκιμαστική διάνοιξη. Η σήραγγα θα ενώνει σιδηροδρομικά με γραμμή υψηλών ταχυτήτων τη Λυών με το Τορίνο. Για τη διάνοιξή της θα χρησιμοποιηθεί μετροποντικας (ΤΒΜ) με διάμετρο 12 μ που κατασκευάστηκε από την ΝΡΜ technology στο Le Creusot, που πήρε το όνομα «Federica» στις 14 Ιανουαρίου.
Τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο έχουν αναλάβει η κοινοπραξία της Spie Batignolles (30%), Eiffage (30%) και Ιταλοί εργολάβοι (40%) έχοντας υπογράψει συμβόλαιο αξίας € 291 εκατομμυρίων. Με 450 θέσεις εργασίας οι δαπάνες των προπαρασκευαστικών εργασιών θα ανέλθουν σε € 90εκ το 2016 και σε € 100 εκ το 2017.



Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται γύρω στα € 8,6 δισ. Η πρόσκληση υποβολής προσφορών αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για την πρώτη φάση αξίας € 500 , σύμφωνα με Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της TELT Alain Chabert, ενώ θα ακολουθήσουν περαιτέρω συμβάσεις € 2 δις 12 μήνες αργότερα.

Οι κύριες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2017.
Παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των € 2 δισ πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2019 από τη Γαλλία και την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015, ένα πλήρες πακέτο χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί για το έργο της σήραγγας Λυών - Τορίνο. Κάτι τέτοιο θα συζητηθεί στην προσεχή γαλλο-ιταλική διακυβερνητική σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση της της αξιολόγηση του κόστους του έργου από τιςTractebel και TUC Rail.

Πηγή:
- Lyon – Torino TBM completed
http://www.railwaygazette.com/news/single-view/view/lyon-torino-tbm-completed.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου