Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Εγκαινιάστηκε η Δημόσια βιβλιοθήκη Αμυνταίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας, εγκαινίασεσήμερα Σάββατο 27 Αυγούστου το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.
Πρόκειται για ένα λαμπρό κτήριο που θα το κοσμούν πάνω από 6.000 τόμοι βιβλία πολλά υπογεγραμμένα από τον Ρίτσοτον Καρούζο ,τον Αναγνωστάκη, τον Κατσαρό, τον Χριστιανοπούλο, τον Χειμωνά, τον Ταχτσή.
Θα το κοσμούν επίσης πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη, τουΑλέκου Φασιανού, του Γιάννη Μετζικωφ, του Γιάννη Χαδούλη, του Γιώργου Λαζόγκα και Φλωριναίων ζωγράφων. Γλυπτά του Δημήτρη Καλαμάρα.

 
Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας ο Γιώργος Λιάνηςπέρα από τα βιβλία του κατέθεσε και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του αρχείου που περιλαμβάνει σημαντικά ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας μας καθώς και 4,000 φωτογραφίες.
 Η Δημόσια Βιβλιοθήκη φέρνει το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή και σήμερα καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στις Πρέσπες Γιώργου Λιάνη, καθώς έγινε πράξη χάρη στις δικές του προσπάθειες και του Δήμου Αμυνταίου.

Η βιβλιοθήκη θα συνδεθεί ψηφιακά με την βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Την επιμελείται ο πλέον αρμόδιος, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ καθώς ο ίδιος επιμελείται τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Βουλής των Ελλήνων.
 «Πραγματική κυψέλη πνεύματος» χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεναγήθηκε σε αυτή από τον δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη και τον Γιώργο Λιάνη.«Συγχαίρω τον Δήμο Αμυνταίου για την πρωτοβουλία αυτή, της δημιουργίας της δημόσιας βιβλιοθήκης, που για να ολοκληρωθεί, βεβαίως, προϋποθέτει τη συνδρομή της πολιτείας, η οποία θα είναι αμέριστη. Τα συγχαρητήρια μου εξηγούνται από το ότι κάθε Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι μια πραγματική κυψέλη πνεύματος, μέσω της οποίας η πολιτεία επιτελεί, έναντι των πολιτών της, μια πολύ σημαντική αποστολή. Ειδικά, όμως, στον τόπο μας αυτή η αποστολή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί εμείς οι Έλληνες φέρουμε τη βαριά κληρονομιά που μας αφήνει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η αρχαία ελληνική παιδεία και, βεβαίως, η μήτρα αυτή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Εδώ στο ακριτικό Αμύνταιο, λοιπόν, αυτή τη λειτουργία θα επιτελέσει τούτη η Βιβλιοθήκη, η οποία μέσα από τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων θα έχει σύνδεση ηλεκτρονική με πολλές άλλες Βιβλιοθήκες και φυσικά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής» δήλωσε.
Κατά την ομιλία του  υπουργός  Παιδείας κ. Ν. Φίλης ,δήλωσε και τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα ενταχθεί στο Σύστημα Δημόσιων Βιβλιοθηκών και θα επιδιωχθεί να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, με άνοιγμα στην κοινωνία και όχι ως αποθήκη βιβλίων. Με τους πρώτους διορισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση θα διορίσει μόνιμο προσωπικό στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας και η Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι από τις πρώτες που θα στελεχωθούν.
Κατά την ομιλία του Γ. Λιάνης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή για τη συμβολή τους στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης. Επίσης τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, τον δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο και άλλους, που είτε πρόσφεραν, είτε θα προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη.
Μετά το πέρας των εγκαινίων, ακολούθησε στον περίβολο της βιβλιοθήκης ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με τίτλο οι «Κυρίες τωνΛιμνών» που σκηνοθέτησε η Σοφία Σπυράτου.

Έξω από το κτίριο υπάρχουν παλιά βαγόνια του ΟΣΕ, κάποια από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην κινηματογραφική ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».







































Πηγή:
- Εγκαινιάστηκε η Δημόσια βιβλιοθήκη Αμυνταίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Φωτογραφίες και Βίντεο)
http://www.amyntaionews.gr/2016/08/blog-post_139.html

- Εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η δημόσια βιβλιοθήκη Αμυνταίου (video, pics)
http://neaflorina.gr/2016/08/egkeniastike-apo-ton-proedro-tis-dimokratias-dimosia-vivliothiki-amynteou-video-pics/

- Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου εγκαινίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2354981/ti-dimosia-vivliothiki-aminteou-egkeniase-o-prokopis-pavlopoulos

- Εγκαινιάστηκε η δημόσια βιβλιοθήκη Αμυνταίου
https://www.youtube.com/watch?v=FTfHq_HTSj4

- Oι «Κυρίες των Λιμνών» θεατρικό δρώμενο που σκηνοθέτησε η Σοφία Σπυράτου
https://www.youtube.com/watch?v=TP3j6_maK3c







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου