Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Orient Express - Το πιο διάσημο τραίνο της γης.


Έγινε γνωστό για την πολυτέλεια του, για τα μεγάλα του ταξίδια, για τους διακεκριμένους επιβάτες του, για το ότι έγινε βιβλίο και φυσικά ταινία.

Το Οrient Express (Ταχεία της Ανατολής) ήταν το πρώτο τραίνο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου από το Παρίσι (Gare de l’Est) έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, την Βιέννη, την Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι και ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική χλιδή.



Το Οrient Express, το οποίο ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια, άρχισε να λειτουργεί στις 5 Ιουνίου του 1883, ενώ το 1919 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Simplon Orient Express, η οποία περιλάμβανε διαφορετικό δρομολόγιο και περνούσε από τους σταθμούς της Λωζάνης, Μιλάνου, Βενετίας, Τεργέστης και Βελιγραδίου. Το 1977 οι τακτικές υπηρεσίες του σταμάτησαν καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει τον ανταγωνισμό με το αεροπλάνο. Σε πείσμα όλων το θρυλικό αυτό τρένο εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και να προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους επιβάτες αλλά πλέον το δρομολόγιο του είναι κάπως σύντομο, σε σύγκριση με το δρομολόγιο του παρελθόντος. Καθημερινά συνδέει το Παρίσι με την Βιέννη, περνώντας από το Στρασβούργο, το Μπάντεν-Μπάντεν, το Μόναχο και αρκετούς άλλους σταθμούς.



Όταν λειτούργησε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα, έγινε διάσημο σε όλη τη γη.



Η πολυτέλεια του Orient Express είναι παροιμιώδης. Τίποτα δεν έχει γίνει στην τύχη.



Ο ποιητής Γκιγιόμ Απολιναίρ ξαπλωμένος στα βελούδα του Orient Express





Ένα από τα μεγάλα του ατού είναι το service, που γίνεται με τον πιο υποδειγματικό τρόπο.

Οι εσωτερικοί του χώροι, θυμίζουν πολυτελές ξενοδοχείο.




Αστράφτει ακόμα και το εξωτερικό μέρος του τρένου, που το βλέπεις και σου κόβει την ανάσα.

Orient Express, Agatha Christie
Η Agatha Christie και ο Ηρακλής Πουαρό έγιναν σήματα κατατεθέντα για το Οrient Express.



Το Οrient Express, λόγω της φήμης του στην εποχή του ως πολυτελούς τραίνου, αποτέλεσε σκηνικό για το γνωστό μυθιστόρημα της Agatha Christie Έγκλημα στον Όριαν Εξπρές και για την ομώνυμη υποψήφια για έξι Oscar ταινία του 1974.



Το γνωστό βιβλίο του Graham Green, Stamboul Train, έχει για σκηνικό του το Οrient Express.



Η διάσημη ταινία του James Bond From Russia with Love, παρουσιάζει σκηνές δράσης που διαδραματίζονται στο Οrient Express.





Πηγή:
- Orient Express - Το πιο διάσημο τραίνο της γης.
http://www.nikosonline.gr/?p=40825


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου