Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ένα μουσείο βγαλμένο από παραμύθι, στα δυτικά!


της Κύα Τζήμου -  Εικόνες: Άγγελος Τσεκούρας

‘Ολα συντελούν στο να απολαύσεις πραγματικά μια επίσκεψη σ΄αυτό το Μουσείο της πόλης, στα δυτικά, που λίγοι Θεσσαλονικείς έχουν επισκεφθεί. Μιλάμε για το μικρό Σιδηροδρομικό μουσείο της πόλης.

Στην πόλη μας, βλέπετε -και στην Ελλάδα γενικότερα- η λειτουργία των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και η επισκεψιμότηα των μνημείων είναι μια πονεμένη ιστορία λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης. Αν προσθέσεις και την απουσία περιπτέρων tourist information αλλά και την απουσία φυλλαδίων πληροφοριών των Μουσείων και των Αξιοθέατων θα λέγαμε ότι είναι θαύμα που οι τουρίστες στην πόλη βρίσκουν άκρη… Θα μου πείτε εδώ οι κάτοικοι και αγνοούν πλήρως και την ύπαρξη πολλών μνημείων αλλά και μουσείων της πόλης. Ένα από αυτά τα σχετικά άγνωστα μουσεία που λόγω ωραρίου (καθημερικές και μόνο πρωί) κανείς εργαζόμενος Θεσσαλονικιός δεν μπορεί να επισκεφθεί, είναι και το Σιδηροδρομικό.


Και είναι κρίμα γιατί στεγάζεται σε ένα ιστορικό διατηρητέο κτίριο, στα δυτικά. Στο Μουσείο εκτός από την ιστορία του σιδηροδρόµου µπορείς να δεις και το θρυλικό βαγόνι του «Οριάν Εξπρές». Αν λοιπόν σου αρέσουν τα αστυνοµικά µυθιστορήµατα της Αγκάθας Κρίστι,  τα ταξίδια µε τρένο και είσαι και λίγο νοσταλγός του παλαιού τρόπου ζωής εδώ είναι ένας τόπος που αξίζει να γνωρίσεις. Δυστυχώς για τους περισσότερους η ευκαιρία επίσκεψής του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που δόθηκε στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki, ήταν μοναδική. Όσοι δεν κατάφεραν να πάνε σήμερα έχουν άλλη μια ευκαιρία αύριο, Κυριακή 20/11, το πρωί 10:00-14:00, χωρίς ανάγκη κράτησης.

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αυθεντικό κτίριο, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni, στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, στην ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού με μεγάλη ιστορία. Το Μουσείο είναι και έδρα της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει και τη λειτουργία του.

Στον περίβολο του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express», το βαγόνι-ρεστοράν που είναι αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι και έφτανε ως την Κωνσταντινούπολη.

Το βαγόνι αυτό, μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ, ανακαίνισαν οι «Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης».

Εντός του κτιρίου το παρελθόν αναβιώνει μέσα από χάρτες, στολές, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις, εργαλεία, αρχειακό υλικό και ένα έπιπλο-νιπτήρα από το «βασιλικό συρμό».

*Θα το βρεις: Προσοχή! Στην οδό Νέας Μοναστηρίου, στον αριθµό 7Β και όχι στη Μοναστηρίου. Τηλ. 2310 599134 και 2310-55959. Μέρες και ώρες λειτουργίας: ∆ευτέρα µε Παρασκευή 8.30 π.µ. µε 1 µ.µ. Αλλά και πάλι το Μουσείο δέχεται τους επισκέπτες κάθε πρωί κατόπιν συννενοήσεως, οπότε καλό είναι να μην ξεκινήσετε χωρίς ενημέρωση. Συνιστάται ο προγραμματισμος των επισκέψεων, ιδιαιτέρως για σύνολα άνω των 40 ατόμων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπεύθυνο ξενάγησης κ. Μυλωνάκη.

*ΠΡΟΣΒΑΣΗ: 51, 54, 80, 81, 82, 89: στάση Σιδηροδρομικό Μουσείο
1, 18, 19: στάση Μυτιληνάκια
































Πηγή:
- Ένα μουσείο βγαλμένο από παραμύθι, στα δυτικά!
http://parallaximag.gr/thessaloniki/ena-mousio-vgalmeno-apo-paramithi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου