Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Αμφισβήτηση της ιστορικότητας της ανατίναξης της ταχείας 53 στις 23 Φεβρουαρίου 1944

Φίλος που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος μας απέστειλε σύνδεσμο όπου αμφισβητείται η ανατίναξη της ταχείας 53 στις 23 Φεβρουαρίου 1944

Στο σύνδεσμο αυτό αφού αναφέρεται στο υπό εξέταση άρθρο προσθέτει ερωτήματα που αμφισβητούν την ιστορικότητα του γεγονότος (τα παραθέτουμε ακριβώς):




"Αυτά λέει το άρθρο και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά.
Πως είναι δυνατόν ένα τέτοιας έκτασης γεγονός να μην μαθεύτηκε; Μιλάμε για εξόντωση 450 Γερμανών και οι 150 ήταν αξιωματικοί, δηλαδή μια τεράστια επιτυχία που θα ήταν αδύνατο να μην μαθευτεί.
Υπήρξαν αντίποινα από πλευράς Γερμανών; Αν ναι, γιατί δεν αναφέρονται στο άρθρο;
Υπάρχει κάποια αντίστοιχη επέτειος για το γεγονός που να εορτάζεται στη περιοχή, όπως για παράδειγμα οι εκδηλώσεις για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου;
Ως γνωστόν,  μετά από κάθε δολιοφθορά οι κατακτητές προέβαιναν σε αντίποινα, εδώ θα φέρω πάλι ως παράδειγμα το Γοργοπόταμο και τα γνωστά αντίποινα, αλλά και την ανατίναξη της γέφυρας στο Κούρνοβο τον Ιούνιο του 1943, με 60 ιταλούς στρατιώτες νεκρούς. Σε αντίποινα οι ιταλοί προχώρησαν σε 106 εκτελέσεις, υπάρχουν μάλιστα και σχετικές εκδηλώσεις στη περιοχή.
Στο άρθρο λοιπόν δεν αναφέρεται για το αν υπήρξαν αντίποινα, γεγονός που μάλλον θα πρέπει να μας υποψιάζει, θα άφηναν αναπάντητο οι γερμανοί ένα τέτοιο χτύπημα;
Κάποιος ίσως θα μπορούσε να πει ότι η περίπτωση της ανατίναξης της αμαξοστοιχίας 53, θα μπορούσε να είναι η ανατίναξη του τρένου στη γέφυρα στο Κούρνοβο, άλλωστε ημερολογιακά είναι κοντά, αλλά μάλλον δεν πρέπει να συνδέονται οι περιπτώσεις.
Υπάρχει όμως και άρθρο το οποίο παρουσιάζει και αναφορές για την περίπτωση σε κάποιο βιβλίο με τίτλο British Reports on Greece 1943-44 και αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για απόδειξη του γεγονότος, στο βιβλίο κάνει λόγο για 500 γερμανούς στρατιώτες νεκρούς δίχως να περιλαμβάνει δύο βαγόνια γεμάτα αξιωματικούς. Δείτε το άρθρο ΕΔΩ.
Χωρίς τίτλο

Και πάλι όμως υπάρχει πρόβλημα, το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ιστορικά ακριβές, εκδόθηκε το 1982 και μάλιστα ο εκδοτικός ξεκαθαρίζει ότι οι αναφορές αυτές δεν έχουν διασταυρωθεί και ότι σκοπός είναι να τεθούν οι αναφορές αυτές υπόψιν των ιστορικών.
http://www.mtp.hum.ku.dk/details.asp?eln=200328
Σε καμία περίπτωση λοιπόν το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ιστορικό ντοκουμέντο. Αν γινόταν ένα τέτοιο συνταρακτικό γεγονός, λογικά, θα το διδασκόμασταν από τη κούνια μας.
Οπως φαίνεται για την περίπτωση της αμαξοστοιχίας 53 το τοπίο είναι περισσότερο θολό, παρά ξεκάθαρο, πιθανόν να πρόκειται και για παιχνίδια προπαγάνδας της εποχής εκείνης, επίσης είναι πολύ πιθανό τις αναφορές να τις έπαιρναν από τα μέλη της αντίστασης και να τις κατέγραφαν δίχως να έχουν τεκμηριωθεί, περίοδος πολέμου ήταν αυτή. Πολύ πιθανόν όμως και όντως κάτι να συνέβη, δεν θα ήταν όμως τόσο δυνατό όσο μας το περιγράφουν."

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μας αντίτυπο του βιβλίου "Βροντάει ο Όλυμπος" καθώς και επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία σύντομα θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτηση...

Πηγή:
- Η ανατίναξη της αμαξοστοιχίας 53;
http://ellinikahoaxes.gr/2016/03/09/train-53/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου