Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Το πρώτο ηλεκτρικό τραίνο (με 100 χρόνια καθυστέρηση) εισέρχεται στον Σταθμό Αθηνών.

Με δυο σχόλια του Γ. Κρανιά και του Γ. Νάθενα θα συνοδέψουμε τις φωτογραφίες από την πρώτη ιστορική είσοδο των ηλεκτροκίνητων desiro  στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών (που ακόμη κάποιοι τον λένε σταθμό Λαρίσης...)
Η Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν να αποκτήσει και ηλεκτροκινούμενο προαστιακό σιδηρόδρομο.
Σήμερα 8 Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή με καθυστέρηση μόλις 13 χρόνων, έφτασε στον κεντρικό σταθμό της πρωτεύουσας το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο, πραγματοποιώντας δοκιμαστικό δρομολόγιο.
Απομένει να δούμε πότε θα φθάσει στον Πειραιά...
(Η φωτογραφία είναι της φίλης Μίνας Ασημακοπούλου).



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΩ ? ή μηπως κατι άλλο διόλου κολακευτικό για την πατριδα μας και για όλους μας...140 χρονια περιπου αφοτου ο βαρωνος Von Siemens πρωτοεφαρμοσε την ηλεκτροκινηση σε μέσο σταθερης τροχιας και πάνω απο ενα αιωνα που οι αλλες ευρωπαικες χωρες αρχισαν να ηλεκτροκινουν τα σιδηροδρομικα τους δικτυα, τέλος δε 47 χρονια αφοτου πρωτάκουσα την εξαγγελια ηλεκτροκινησης της γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονικης και καμμια 20αριά αφοτου ξεκινησαν τα σχετικα εργα στην περιοχη Αθηνων (και 22 χρονια αφοτου υπηρεσιακά συνεταξα τις αποψεις της υπηρεσιας μου για την Μελετη Περιβαλλοντικων Επιπτωσεων του εν λογω εργου), ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΡΑΙΝΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΘΗΝΩΝ, πιο γνωστό ως Σταθμό Λαρισης. ΚΑΛΟΡΡΙΖΙΚΟ να πουμε και μετα να το βουλωσουμε αμεσως...Στην χωρα της φαιδρης πορτοκαλέας τα πρωτα 100 χρονια ειναι δυσκολα... (φωτο. Nikos Karageorgos )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου