Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ελάτε μαζί μας να γνωρίσετε ένα σταθμό του υπογείου του Βερολίνου διαφορετικό από τους άλλους (φωτογραφίες!!!)


Ο Σταθμός του υπογείου Klosterstraße είναι ένας σταθμός του U-Bahn του Βερολίνου που βρίσκεται στην γραμμή U2 στην κεντρική συνοικία Mitte (Κέντρο). Πήρε το όνομά του από το γκρι Μοναστήρι (Graues Kloster), ένα μεσαιωνικό μοναστήρι Φραγκισκανών, όπου αργότερα στεγάστηκε το σχολείο (Berlinisches Gymnasium zum Grauen Kloster).









Ο σταθμός άνοιξε την 1η Ιουλίου 1913 κατά την επέκταση της δεύτερης γραμμής του μετρό του Βερολίνου από το Spittelmarkt στην πλατεία Alexanderplatz. Αρχιτέκτονας ήταν ο Alfred Grenander με αρχικό σχέδιο ένα σταθμό που διαθέτει τρεις γραμμές που θα εξυπηρετούσαν μια επέκταση προς ανατολάς στη Frankfurter Straße που τελικά δεν θα κατασκευαστεί ποτέ και το 1930 στη θέση της θα κατασκευαστεί η γραμμή U5. Σήμερα η ευρεία πλατφόρμα μεταξύ των δύο γραμμών με την ασύμμετρη γραμμή των στύλων είναι απόδειξη της αρχικής πρόθεσης του αρχιτέκτονα.


Ο καλοδιατηρημένος σταθμός τέθηκε σε καθεστώς προστασίας ήδη από το 1975. Σε μεγάλο βαθμό αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή πριν από τους εορτασμούς του ιωβηλαίου για τα 750 χρόνια του Βερολίνου το 1987, οπότε και εγκαταστάθηκε ένας ιστορικού τύπου διατηρητέο βαγόνι AI της γραμμής U4 στο βόρειο άκρο της πλατφόρμας.




Επίσης στο σταθμό μπορεί κανείς να δει αφίσες από μια σειρά από σιδηροδρομικά (και όχι μόνο) οχήματα από άλλες εποχές.

























Τις παρακάτω φωτογραφίες μας απέστειλε  ο Βλάσης Γιαννάκενας για να ολοκληρωθεί η συλλογή:









Πηγή:
https://de.wikipedia.org/wiki/U-Bahnhof_Klosterstra%C3%9Fe

- https://en.wikipedia.org/wiki/Klosterstra%C3%9Fe_(Berlin_U-Bahn)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου