Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Λάρισα - «ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΕΤΑΙ» Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ;

Εξελίξεις στον ΟΣΕ, αγωνία στη Λάρισα
*«Τελείωσαν» τον διευθύνοντα σύμβουλο Κων. Πετράκη -που είχε δεσμευτεί για τα έργα πριν από λίγο διάστημα- οι Σπίρτζης – Τσακαλώτος *Τι είπε στην «Ε» προ ημερών * «Θα συνεχίσουμε την πίεση» λένε στον Δήμο

Στα μέσα του Οκτώβρη το ρεύμα κεραυνοβολεί έναν 15 που λίγες ημέρες αργότερα χάνει τη μάχη με τη ζωή
Νέα καθυστέρηση για το έργο της ενισχυμένης περίφραξης των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη, αλλά και μεγάλη αγωνία για το αν τελικά θα γίνει κάτι που έχει ανάγκη η Λάρισα, φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη διοίκηση του ΟΣΕ, ο οποίος είναι ο διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής. Σύμφωνα με αυτές, παρελθόν αποτελούν από αυτήν ο πρόεδρος Γιώργος Αποστολόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Πετράκης.


Πρόκειται για μέλη τα οποία τοποθετήθηκαν στη διοίκηση τον Ιανουάριο του 2016 και παύθηκαν με κοινή απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Οικονομικών Χρήστου Σπίρτζη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία απόφαση δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια».

Το ζήτημα για την πόλη της Λάρισας έγκειται στο γεγονός πως κυρίως με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Πετράκη υπήρχε μια διαρκής επικοινωνία μετά τα δύο τραγικά περιστατικά πάνω στις ράγες, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε δύο νέα παιδιά και βύθισαν μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας στη θλίψη. Έπειτα από αντιδράσεις κατοίκων πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στα τέλη του Νοέμβρη με έγγραφο του κ. Πετράκη, εκπροσωπώντας φυσικά τον ΟΣΕ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις για έργα ενίσχυσης της ασφάλειας.

Στο εν λόγω έγγραφο υπογραμμιζόταν ότι τα μέτρα αυξημένης προστασίας θα υλοποιηθούν αρχικά στην περιοχή Νέας Σμύρνης και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεζούρλου (όπου συνέβησαν και τα πρόσφατα δυστυχήματα) και θα καλύψουν σταδιακά το σύνολο των γραμμών που διασχίζουν τον αστικό ιστό της Λάρισας. Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους, τονιζόταν πως θα γίνουν μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες κάτι που καθησύχασε τόσο τους κατοίκους όσο και τη δημοτική αρχή.

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες όμως δεν υπήρξε καμία νεότερη ενημέρωση σχετικά, κάτι που ανάγκασε τον Δήμο Λαρισαίων να αποστείλει και νέο έγγραφο για το οποίο ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Ωστόσο η κοινή υπουργική απόφαση Σπίρτζη – Τσακαλώτου (που «καθάριζε» Αποστολόπουλο και Πετράκη) φέρει ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, αλλά δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στη Διαύγεια και λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου με το οποίο εξαιρείται η μεταφορά της εταιρίας στο Υπερταμείο.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Πριν από λίγες ημέρες, η «Ε» επικοινώνησε με τον πρώην πλέον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Κωνσταντίνο Πετράκη, από τον οποίο και ζήτησε να μάθει πότε θα ξεκινήσουν τα έργα και ποια θα είναι αυτά. Ο κ. Πετράκης υπογράμμισε αρχικά πως είναι «σε καλό δρόμο η υπόθεση της Λάρισας» χωρίς όμως να δώσει παραπάνω πληροφορίες. Μάλιστα δεσμεύτηκε να απαντήσει στην εφημερίδα την περασμένη Τρίτη 9 Ιανουαρίου, με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ούτε όμως απάντηση έδωσε, αλλά τελικά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις τις οποίες - ενδεχομένως - να είχε πληροφορηθεί.

Δύο μήνες νωρίτερα, στις 9 Νοέμβρη 2017 σκοτώνεται το 10χρονο αγόρι, που παρασύρεται από αμαξοστοιχία προαστιακού στο ύψος της Νέας Σμύρνης. Αύριο συμπληρώνονται 3 μήνες από την ημέρα που ένα άλλο παιδί, ο 15χρονος Κωνσταντίνος, «κεραυνοβολήθηκε» από το ρεύμα που διέρχεται από τις γραμμές της ηλεκτροκίνησης στον σταθμό του Μεζούρλου.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο, βάσει της ελληνικής πραγματικότητας, τώρα είναι πως θα χρειαστεί αν μη τι άλλο κι άλλος χρόνος για να αποκτήσουν οι δύο πλευρές, ΟΣΕ και Δήμος, νέα σειρά επαφών για να ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία θα περιλαμβάνουν κατά πάσα πιθανότητα περίφραξη και τοποθέτηση πετασμάτων (τοιχοποιία κ.λπ.).

Από τον Δήμο Λάρισας ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις κατανοούν πως θα υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να επέλθουν εκ νέου οι ισορροπίες στον ΟΣΕ όμως ξεκαθαρίζουν πως θα αυξήσουν την πίεση διότι πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο που σχετίζεται με την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή:
- Εξελίξεις στον ΟΣΕ, αγωνία στη Λάρισα
http://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/187250-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%83%CE%B5,-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου