Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Γνωρίστε μαζί μας τη σιδηροδρομική σήραγγα του Μπράλου (δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό της...)

(Φωτογραφίες και κείμενα: Nick Fotis)

Ο Ευκλείδης έλεγε 'η συντομότερη οδός μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία'.

Ποιά είναι λοιπόν η συντομότερη οδός μεταξύ Μπράλου και Ελευθεροχωρίου;

Η σιδηροδρομική σήραγγα του Μπράλου, με μήκος 2.104 μέτρα ήταν η μεγαλύτερη της Ελλάδας για έναν αιώνα από την κατασκευή της.

Από την έξοδο του σταθμού Μπράλου μέχρι την νότια είσοδο, θέλει πεζοπορία σχεδόν 45 λεπτά (προϋπόθεση να φοράτε μποτάκια ή παπούτσια με ενισχυμένη σόλα, αλλιώς τα σκύρα θα σας ταλαιπωρήσουν).






Η διέλευση της σήραγγας θέλει κι αυτή τρία τέταρτα, και δεν είναι εύκολη για έναν μοναχικό περιπατητή. Η αργή προσαρμογή των ματιών στο σκοτάδι σημαίνει ότι η δέσμη του φακού δεν είναι ορατή για μερικά λεπτά (ότι ήταν ένα μικρό LED από το powerbank του κινητού δεν βοηθούσε την κατάσταση).









Το κλίμα στην σήραγγα είναι αρκετά ζεστότερο από την τριγύρω περιοχή. Επίσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η βροχή. Δεν κάνω πλάκα, όλο τον χρόνο βρέχει νερό μέσα στην σήραγγα (αδιάβροχο με κουκούλα επιβάλλεται), και υπάρχουν ρυάκια πριν και μετά από αυτήν.














Η συνεχής ροή του νερού δημιουργεί περίεργους σχηματισμούς στα τοιχώματα της σήραγγας, ενώ πολλές φορές πλατσουρίζει ο πεζοπόρος στα νερά και τα σκύρα που είναι σαν υγρό τσιμέντο.

(σχολιασμός σε κάθε φωτογραφία χωριστά)















Πηγή:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2003405363261112&set=pcb.2003406389927676&type=3&theater


1 σχόλιο:

  1. Η διέλευση του τούνελ με σχετικά γρήγορο βάδην θέλει 22 λεπτά. Αργά μισή ώρα. Ενδιαφέρον άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή