Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Έτσι θα γίνει το Πάρκο ΟΣΕ στη Μοναστηρίου - Υπόγειες διαβάσεις για αυτοκίνητα και πεζούς - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΑΚΕΤΕΣ


Ένα σημαντικό έργο υποδομών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στα όρια του Δήμου Αμπελόκηπων - Μενεμένης στο ύψος της Μοναστηριού με Αγ. Παρασκευής παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές στο γνωστό πάρκο του ΟΣΕ. Πρόκειται για την κατασκευή δυο υπόγειων διαβάσεων μία για αυτοκίνητα και μια για πεζούς.



Τι περιλαμβάνει το έργο


Η μια ανισόπεδη κατασκευή για τα αυτοκίνητα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία κόμβου στην οδό Μοναστηριού στο ύψος της οδού Σωκράτη Καραντινού με τα αυτοκίνητα να περνούν μέσα από ένα τούνελ 90 μέτρων για να βγαίνουν στην απέναντι πλευρά από τις σιδηροδρομικές γραμμές στην οδό Έλλης Αλεξίου.

Η άλλη κατασκευή θα περιλαμβάνει τη δημιουργία υπόγειας διάβασης για πεζούς μήκους περίπου 50 μέτρων που θα ξεκινά από τη μέση της οδού Αγ. Παρασκευής  στο ύψος της Μοναστηριού και θα συνεχίζει στην απέναντι πλευρά του δρόμου στην συμβολή με την οδό Έλλης Αλεξίου.



Η εκπόνηση της μελέτης έγινε έτσι ώστε να ενισχυθεί κατά το δυνατόν η οπτική επαφή των πεζών με τη γύρω περιοχή, να υπάρχει πρόσβαση σε όλους ( ΑΜΕΑ, πεζούς, ποδηλάτες) και να προσελκύσει τους δημότες στην περιοχή μέσω της διαμόρφωσης ελκυστικών υπαίθριων χώρων με καθιστικά και φυτεύσεις. Η περιοχή του έργου θα είναι προστατευμένη με μεταλλικά κιγκλιδώματα για την ασφάλεια των πολιτών από τη σιδηροδρομική κυκλοφορία.  Οι δύο υφιστάμενες άνω διαβάσεις πεζών θα ανακαινιστούν για την ασφαλέστερη μετακίνηση των πεζών στα πλαίσια της γενικότερης αναβάθμισης της περιοχής.

Προβλέπεται ακόμη να γίνουν αναπλάσεις στα πεζοδρόμια, στις νησίδες και στο οδόστρωμα επί της Μοναστηριού.

Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 με φορέα υλοποίησης την ΕΡΓΟΣΕ και κατασκευάστρια εταιρεία την «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ». Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων «Μεταφορές, Περιβάλλον και Έργα Αειφόρος Ανάπτυξη» έχει προϋπολογισμό 11.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.





Το έργο

Το αντικείμενο του έργου αφορά  στην κατάργηση της υφιστάμενης ισόπεδης διάβασης και στην αποκατάσταση της διακοπής του αστικού ιστού, που επιφέρει η ύπαρξη των σιδηροδρομικών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή της Μενεμένης και αποσκοπεί στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών και στην ασφαλή σύνδεση (οδική και πεζών) αφ' ενός των δύο τμημάτων της περιοχής των εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών και αφ' ετέρου του βορείου και κεντρικού τμήματος της Μενεμένης με το κύριο οδικό δίκτυο προς νότο (οδοί Μοναστηρίου, Γρηγορίου Ε', κλπ.).

Αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή δύο ανισόπεδων διαβάσεων: α) πεζών και β) οχημάτων της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται παράλληλα η σύνδεση και η αποκατάσταση της επικοινωνίας της ευρύτερης περιοχής (Θεσσαλονίκη, Αμπελόκηποι, Εύοσμος) με τη Μενεμένη, η οποία σήμερα εξυπηρετείται από την ισόπεδη διάβαση της οδού Αγ. Παρασκευής.


Στο τέλος του καλοκαιριού η ολοκλήρωση

Σύμφωνα με τον επιβλέποντα μηχανικό της κατασκευάστριας εταιρείας το έργο βρίσκεται στο 50% της κατασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2018.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || mylonasthan@gmail.com

Πηγή:
- Έτσι θα γίνει το Πάρκο ΟΣΕ στη Μοναστηρίου - Υπόγειες διαβάσεις για αυτοκίνητα και πεζούς - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΑΚΕΤΕΣ
http://www.thessnews.gr/article/75863/etsi-tha-ginei-to-parko-ose-sti-monastiriou-ypogeies-diabaseis-gia-aytokinita-kai-pezous-deite-tis-maketes


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου