Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ η ΠΟΣ

Εντείνουν οι σιδηροδρομικοί την ρητορική τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΕΣΣΤΥ.

Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών περιέχεται επιστολή, η οποία έχει κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον πρόεδρο της Βουλής, σε όλα τα κόμματα και το ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αυτή, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ και τον τεμαχισμό του ομίλου ΟΣΕ, επαναδιατυπώνοντας το επιχείρημα περί δημόσιου σιδηροδρόμου.


Η επιστολή της ΠΟΣ

Ο άλλοτε Ενιαίος – Δημόσιος Σιδηρόδρομος σήμερα αποτελείται από τον ΟΣΕ που παραμένει κρατικός, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία επωλήθη οριστικά στην Ferrovie Dello Stato Italliane, στις 14/9/2017, και την ΕΕΣΣΤΥ (Τεχνική Βάση) για την οποία ο διαγωνισμός για τις τελικές προσφορές λήγει στις 6/3/2018.

Ενδιαφερόμενοι όμιλοι για την εξαγορά είναι η Ferrovie Dello Stato (ιδιοκτήτης πλέον της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και η SCODA.

Πρόσφατα, η Ferrovie πραγματοποίησε όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να καταθέσει προσφορά εξαγοράς για λογαριασμό της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σκοπός τους είναι η απορρόφηση της ΕΕΣΣΤΥ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διότι έτσι θα κερδίσει το ΦΠΑ που προκύπτει από τη διεταιρική σύμβαση συντήρησης τροχαίου υλικού, ποσού 8 περίπου εκατομμυρίων κατ΄έτος και το οποίο θα απολέσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Πέραν αυτού, καθίσταται μονοπώλιο, αφού θα έχει τον έλεγχο της επισκευής τροχαίου υλικού μέσων σταθερής τροχιάς.

Επιπροσθέτως, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία επωλήθη 45 εκατομμύρια, έχοντας όμως στο Ταμείο της 25 εκατομμύρια, έχει χρέη προς την ΕΕΣΣΤΥ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ύψους 12 εκατομμυρίων περίπου. Δηλαδή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αγοράσει την ΕΕΣΣΤΥ με χρήματα που χρωστάει;

Κατόπιν τούτων, θεωρούμε ότι πέραν της δικής μας άποψης που είναι αντίθετη με την εκποίηση του Δημόσιου πλούτου και την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ, αφού ζητάμε έναν Ενιαίο – Σύγχρονο – Δημόσιο Σιδηρόδρομο, η πώληση που συντελείται είναι επιζήμια για το Ελληνικό Δημόσιο και για τη χώρα και ζητάμε, αφού ελέγξετε την εγκυρότητα των όσων προαναφέρουμε, να σταματήσετε την πώληση της ΕΕΣΣΤΥ.

Πηγή:
- Επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ η ΠΟΣ
https://www.metaforespress.gr/sidirodromos/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B6%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου