Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Τρένο: Στην κυκλοφορία και η δεύτερη γραμμή στο Τιθορεά-Λιανοκλάδι


Στην κυκλοφορία δόθηκε αρχικά για εμπορικά δρομολόγια και η δεύτερη γραμμή του νέου σιδηροδρομικού τμήματος Τιθορέα-Λιανοκλάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη απόδοση της γραμμής (που είναι με κατεύθυνση προς Αθήνα) και για επιβατικά δρομολόγια.



Να θυμίσουμε ότι η μία γραμμή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) δόθηκε στην κυκλοφορία την 1η Φεβρουαρίου χωρίς να λειτουργεί η ηλεκτροκίνηση, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Γιατί μέσα στο καλοκαίρι; γιατί γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί και δοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο υπό κατασκευή τμήμα του Αθήνα-Θεσσαλονίκη, από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση.

Βέβαια η λειτουργία της πλήρους διπλής γραμμής με ηλεκτροκίνηση που θα σημάνει το πλήρες ηλεκτροκίνητο δρομολόγιο από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη αναμένεται να ξεκινήσει κάπου μέσα στο Φθινόπωρο και σίγουρα θα αποτελέσει μία νέα σελίδα στις σιδηροδρομικές μεταφορές της χώρας.

Σήμερα, γίνεται αλλαγή ντιζελάμαξας στον Παλαιοφάρσαλο, πράγμα που σημαίνει μία καθυστέρηση της τάξεως των 15 λεπτών και με διαφορετική ταχύτητα από εκεί μέχρι Θεσσαλονίκη. Με την απόδοση της πλήρους ηλεκτροκινούμενης γραμμής θα έχουμε και την έλευση των τρένων από Ιταλία που θα αναλάβουν τα επιβατικά δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την χρονοαπόσταση των 3 ωρών και 20 λεπτών, εκεί μάλλον θα χρειαστεί υπομονή, καθώς πέρα από την ολοκλήρωση των κατασκευών θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα συστήματα (GSM-R και ΕΤCS). Αυτά, εξασφαλίζουν την ασφάλεια της γραμμής και του τρένου και επιτρέπουν και την αύξηση της ταχύτητας, οπότε με την πλήρη λειτουργία τους τα τρένα που θα έρθουν θα μπορούν να αναπτύξουν κατά τόπους ταχύτητες που θα φτάνουν μέχρι 200χλμ/ώρα.

Πηγή:
- Τρένο: Στην κυκλοφορία και η δεύτερη γραμμή στο Τιθορεά-Λιανοκλάδι
http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/sidirodromoi/uperastikos-ose/item/46473-treno-stin-kykloforia-kai-i-deyteri-grammi-sto-tithorea-lianokladi

1 σχόλιο:

  1. Γνωρίζουμε αν θα κάνει (και πότε?) 4.5 ώρες το τρένο στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή